BLOG: Blij paard

Helaas heb ik er geen filmpje van, gister had namelijk een blij ei onder me. Er stond een koude wind waardoor de gevoelstemperatuur wat lager lag, hij is natuurlijk lekker kaal (3x moeten scheren deze winter) en we gingen iets doen wat hij gewoon heeeeeel leuk vindt. Het is en blijft een springpaard dat toevallig ook talent voor dressuur heeft.

Ik had 4 balken neergelegd op 3 meter. In uitjes. Eerst in stap en draf erover van beide kanten. Dit is een goede oefening omdat hij dan bewust moet nadenken waar hij zijn voeten neerzet, want de afstand is natuurlijk voor de galop. Hij werd al wat vrolijker. Toen was het tijd voor de galop. Alsof het cavaletti’s waren of kleine kruisjes zo ging hij eroverheen, hij trok er steeds meer op aan en na de reeks met zijn hoofd schudden en kleine sprongetjes maken. Hij was helemaal in zijn element en leuk dat hij het vond!

Toen een kruisje gemaakt met een drafbalk ervoor en een galopbalk erna. Eerste paar keren ook als een blij ei erdoorheen, daarna afsnijden en nog meer blijheidsprongetjes. Ik laat hem gewoon lekker gek doen en het was gewoon super mooi om te zien dat hij er zoveel plezier in had. Gewoon simpel een paar balken galopperen.

Buigen om mijn binnenbeen en de hoeken was even geen optie, maar het doel van deze avond was ook lol met je knol. En mijn knol? Die had de grootste lol van allemaal.

Wel een filmpje van een braaf gecontroleerd lijntje, na al die blije uitspattingen. Volgende keer film ik de hele training ;)

Blog: Happy horsey

Unfortunately I don’t have any footage of it, but yesterday my horse got super happy. The wind was cold which made it feel colder than it actually was, he is clipped (for the 3rd time this winter), and we were going to do stuff he loves to do. It will always be a jumpng horse who has some talent for dressage as well.

I placed some poles 3 meters apart. ‘In uitjes’ we call that in Dutch, they are placed so that you can canter over them. So, first we did them in walk and trot which meant he needed to think about how to place his feet since the distance is for a canter. He got more and more excited. Then it was time for the canter. He went over the poles as if they were cavaletti’s or smal cross jumps. He also started pulling towards the poles more and more and when we cleared them he would shake his head and make small happy jumps. He was over the moon!

Then we made a small cross with a trot pole in front and a canter pole behind. The first few times he also went through it as a bouncing pony, cutting the corner and making more happy jumps. I just let him do him, if he want to do happy jumps because he is having the time of his life, I will let him make happy jumps. I could not stop smiling noticing how much fun he was having. Just by simply cantering a few poles.

There was no flexion around my inside leg and corners were not an option, but the purpose of this training was just to have fun with my horse. And my horse? He was having the most fun of all.

I do have a video of a line where he was a very good boy after all the happy jumps. Filming the entire session next time ;)

Share This Story, Choose Your Platform!

Want to receive new articles in your inbox?

Subscribe here

By signing up to our mailing list you are welcoming the latest news and savings directly into your inbox.