BLOG: Het is weer zo ver, een harde lockdown.. 

Het kabinet hield gister ineens onverwacht weer een persconferentie. Uiteraard was er al van alles uitgelekt (ze zouden inderdaad iets kunnen leren van het Masked Singer Fort Knox protocol), een harde lockdown. Want de nieuwe variant baart zorgen in Amsterdam. Begrijp me niet verkeerd, ik ben uiterst voorzichtig, wat logisch is na het jaar wat ik heb gehad. Maar het is niet ineens zo dat na 17:00 er geen virus meer is en dat het alles bij elkaar proppen in de dag juist averechts werkt. Meer mensen tegelijkertijd overal, geen tot weinig mogelijkheid tot een rustig moment zoeken. Daarnaast vind ik ook dat de paardensport weldegelijk een uitzondering is. Het is een individuele sport. Juist nu met al die maatregelen worden we gedwongen met 15 man tegelijk te rijden, want er moet gewerkt worden en er is maar een kleine window om te rijden. Nu met de harde lockdown worden we met frisse hete blije paarden verplicht om weer in de buitenbak te rijden. Het gaat vriezen volgende week. Heeel verantwoord allemaal. Soms vraag ik mij wel eens af waarom alles over 1 kam gescheerd wordt. Waarom niet iets dieper op de materie ingaan om te kijken wat voor welke sporten, bezigheden nu het best werkt. Misschien is dat wel weer werken met het reserveren van tijdslots, zodat er niet te veel mensen op 1 plek zijn? Misschien is het wel iets kritischer kijken naar de verschillende sporten? Een sport in teamverband is natuurlijk heel anders dan 1 die je individueel uitoefent (of als duo met je paard).  

Vandaag zou ik eigenlijk een springwedstrijd hebben. Er was gister veel onduidelijkheid wat wel en niet zou kunnen. Weinig communicatie vanuit de vereniging waar ik heen zou gaan. Na de persconferentie bleek inderdaad dat wedstrijden niet meer zouden mogen vanaf vanochtend. Ik gemaild en kreeg terug (ja, zowaar een reactie) dat het omgezet zou worden naar een meetmoment. Helemaal prima. Totdat ik later op de avond te horen kreeg dat ook meetmomenten niet zijn toegestaan volgens de KNHS. Ja, wat ga je dan doen. Toch gaan met het risico dat er consequenties aan zitten, zoals controle of dat je behaalde resultaten niet worden geaccepteerd door de KNHS? Of besluiten om niet te gaan. Ik heb er een nachtje over geslapen en na geen reactie van de organisatie op dat meetmomenten ook niet zijn toegestaan, besloten om het meest verantwoorde te doen en mijzelf af te melden. Ik had er geen goed gevoel bij om toch te gaan. Het had prima gekund gezien de aard van onze sport, maar de regelgeving was heel duidelijk. Niet toegestaan. 

Wie weet komen er toch nog meetmomenten (goedgekeurd door de KNHS) voor het springen of dat je weer online proeven mag gaan opnemen voor de hogere klassen (moet ik alsnog een bak huren ergens). Ik hoop dat ik 16 januari gewoon weer mag gaan springen. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Nu maar eens mentaal voorbereiden op een lockdown, gelukkig blijft het trainen en verzorgen van mijn kleine dierentuin gewoon mogelijk. 

P.s het is nog maar een week tot kerst! Dus nog op zoek naar een leuk cadeautje? Neem een kijkje in de webshop. Woon je in de omgeving van Utrecht? Dan zorg ik dat je bestelling op tijd in de brievenbus belandt! Ophalen kan ook op afspraak. 

BLOG: Again, a strict lockdown.. 

So, yesterday we had another press conference. Naturally, the details had already leaked (they can learn from the Fort Knox protocols The Masked Singer enforces). They were going to enforce a stricter lockdown due to the fact the new and improved highly contagious version of COVID-19. Don’t get me wrong, I am very cautious. Especially looking at the year I have had. But it is not that the virus magically dissapears after 5pm and making people do everything before then makes any sense. It just creates more crowded places. It makes it difficult to find a quiet moment to do your shopping or train your horse. In addition, I think our sport is a bit of an exception. It is a individual sport. As in you train with your horse, not with any other people within a 1,5 meter circle. All these regulations just push is to be in the the arena with 10 people at a time or more, which in my opinion is the opposite of what needs to be achieved. People need to work during the day and leaves a small window to train your horse. Often the same window as everyone else. Now, with this stricter lockdown we are forced to ride in the outside arena (I actually chose to house my horse at a stable that has an indoor option, we pay for that option) while our horses are super duper happy and hot headed this season. It will even freeze next week and get a lot colder. Very responsible enforcing these rules. I sometimes wonder why they look at everything as if it is one whole. Why not dive into the different sports etc to look at what works best for them. Might be working with reserving time slots again to regulate the amount of customers? A team sport is way different from an individual one (or as a duo with your horse).

I was supposed to go jumping today, a competition. They was a lot of unclarity yesterday about what would and would not be possible. There was not much, or any communication from the organizer either. After the press conference it indeed became clear competitions were out of the question. I emailed them got a response this time saying it was going to be converted to a ‘meetmoment’ (a competition without ranking, but you can get your points to level up). All good, till I saw that those were not allowed either by the KNHS. What to do? Go and risk a check (with fines) or that your results will not be accepted by the KNHS. Or decide not to go. I slept on it and decided (after not getting a response from the organization on the ‘meetmomenten’ not being allowed either) to the responsible thing and not go. So, I notified them I wanted to sign out. Didn’t feel right going. It could have easily worked looking at our sport, you are riding your course alone. But the rules where clear: not allowed.

There migt be ‘meetmomenten’ again which are approved by the KNHS for jumping or it migth become possible to send in online dressage tests for the higher classes (would need to rent a 60m arena for that as well). I just hope I can go the my next jumping competition 16th of January. New year, new chances. Now I need to mentally prepare myself for this lockdown, thank goodness we can still train and take care of our horses.

P.s. It is only a week till Christmas! So, if you are still looking for a perfect gift, take a look in the shop. If you live near Utrecht I will personally deliver your package before Christmas. Pick up upon appointment is also possible.  

Share This Story, Choose Your Platform!

Want to receive new articles in your inbox?

Subscribe here

By signing up to our mailing list you are welcoming the latest news and savings directly into your inbox.